Volledige naam is Johan Daniël Cornelis Carel Willem d’Ablaing van Giessenburg. Hij woont in huize Moersbergen te Doorn.
Omdat hij geen inwoner is van Leersum geef ik geen overzicht van hem en zijn gezin.
Bron:
1. Wikepedia
Bijzonderheden:
In 1856 was hij gemeenteraadslid van Leersum. In dat jaar was men opzoek naar een nieuwe veldwachter. De vorige veldwachter Johannes van den Broek was wegens pligtverzuim ontslagen. De commissaris der Koningin vond het traktement f 150,- voor de nieuwe veldwachter te laag. D’ Ablaing. als gemeenteraadslid verzette zich hier tegen. Het wordt een slepende kwestie. Uiteindelijk wordt het pleit beslecht door het toedoen van de Generale Staten in het voordeel van de nieuwe veldwachter. Op 1 oktober wordt Gijsbert Langeraar benoemd met een wedde van f 200,- en daarenboven wordt hij voorzien van bovenkleeding. De samenvoeging van Leersum en Darthuizen was ook debet aan een snelle afhandeling van deze kwestie. E.e.a. is uitvoerig beschreven in Hoetwas jg 9-4, het kwartaalblad van de Historische Vereniging.
Bezittingen van Johan Daniël Cornelis Carel Willem d’Ablaing van Giessenburg.
Aan deze weg (de Zandweg) staat, na enkele woningen aan de linkerkant, de in 1964 herbouwde boerderij “De Duyvevlugt”. Deze boerderij is in 1947 afgebrand. De hofstede kwam reeds op de 17e eeuwse kaarten voor en was toen eigendom van de heer Van der Meulen. Later behoorde dit tot de bezittingen van Oud-Broekhuizen en in januari 1808 kocht baron J.D.C.C.W. d’Ablaing van Giessenburg (van kasteel Moersbergen) van Hannes Velthuyzen, diens hofstede, bestaande uit huis, bakhuis, schuur, twee bergen en twee schaapskooien, met zesentwintig morgen bouw- en weideland. Sinds 1856 behoorde de boerderij met een deel van de gronden aan familie De Beaufort uit Utrecht 2).
Naast de hoeve bezit hij in het buurtschap Darthuizen een schaapskooi, 17,7 hectare bouwland, 3 hectare dennebosch en bijna 1 hectare eikebosch.