Digitale Kaarten

Naast literatuur is er natuurlijk ook gebruik gemaakt van oude en moderne informatiebronnen zoals HisGis, de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureelerfgoed, Bonnekaarten en de Topografische kaart

HisGis.
HIS staat voor historisch en GIS voor Geografisch Informatiesysteem. Dat is een digitaal pakket voor het verwerken van ruimtelijke informatie: kaarten op het scherm met daarachter informatie over wat er op te zien is. Aan elke kaart zijn tabellen verbonden met tekst en cijfers. Omgekeerd zijn alle tabellen weer gekoppeld aan een kaart. Het bekendste GIS is wel de Tomtom, voor het navigeren in het hier en nu. Met HISGIS kan in het verleden gereisd worden. De fundering ervan bestaat uit het gedigitaliseerde oudste kadaster (van 1832). HisGis
(bron 50)
HisGis


Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met het eindigen van de website WatWasWaar.nl is de gehele collectie scans van Kadastrale Kaarten 1811-1832 vanuit WatWasWaar overgedragen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze digitale collectie omvat ruim 17.000 scans van het losbladig kaartsysteem van getekende kadastrale overzichtskaarten en detailkaarten (verzamelplans en minuutplans) en ruim 143.000 scans van de pagina’s van de bijbehorende oorspronkelijke aanwijzende tafels (OAT-bladen). De collectie is vanaf nu beschikbaar via onze beeldbank. Instructie bij het zoeken door deze collectie staat onder de ‘FAQ’ tab.
Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureelerfgoed
(bron 51)

Minutenplan


Bonnekaarten of Bonnebladen zijn de eerste Nederlandse militaire stafkaarten. De oudste werden kort voor 1900 uitgegeven. De officiële naam is Chromotopografische Kaart des Rijks. Ze vervingen de Topografische en Militaire Kaart (TMK) uit de periode 1850-1864. De kaarten staan bekend als de Bonnekaarten of Bonnebladen naar de Franse landmeter Bonne wiens projectievorm gebruikt werd. De serie kaarten gaat met intervallen van 5 jaar, van 1875 tot 1950.
(bron 52)
BonneKaart


Topografie
De Topografische kaart werd vroeger gemaakt voor militaire doeleinden. Om een mogelijke vijand geen informatie te geven werden militaire objecten niet ingevuld of ingevuld met een fantasie landschap. Met de komst van aardobservatie satellieten is dit verleden tijd.
stap 1: Op de speciale site van het kadaster www.topotijdreis.nl kun je aan de hand van 200 jaar topografische kaarten een reis door de tijd maken.
stap 2: Rechts bovenin kan je de gemeente invullen.
stap3: Links kan je schuiven met de tijdbalk.
(bron 53)


Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN)
Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een bestand met gedetailleerde hoogtegegevens voor heel Nederland. Van elk lapje grond van een halve bij een halve meter is bekend hoe hoog het ligt ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Om de gegevens makkelijk in te kunnen zien is er een digitale hoogtekaart ontwikkeld.
stap 1: De site is https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer
Linksboven kan je de gemeente of de postcode invullen.
stap 2: Vervolgens ga je naar de verschillende kaarten met het icoontje rechtsboven in beeld.Je krijgt nu, rechts in beeld, een lange lijst met kaartlagen.

stap 3: Scroll deze lijst en maak alle kaartlagen inactief.
Scroll dan weer langs de lijst en vink aan : AHN2 maaiveld – Blauw naar Rood (Dynamische opmaak).
stap 4: Achter dit bestand staan drie stippen
Klick daarop en zet deze kaartlaag op 50 % transparant.
stap 5: Scroll verder op de lijst met kaartlagen en maak de kaartlaag AHN2 maaiveld – Hillshade actief.
Met dubbelklikken in het kaartbeeld kan je inzoomen.
De legenda past zich aan naar mate je inzoomd. Het duurt even voordat het beeld zich heeft opgebouwd! (bron 54)