Foto’s

Men beschouwt 1839  als het ‘jaar van de uitvinding van de fotografie’. Dit komt waarschijnlijk door de grote ontwikkelingen die o.a. Daguerre en Niepce in deze tijd hebben gedaan. Ansichtkaarten deden eind 19e eeuw hun intrede. Leersum was en is een geliefd vakantieoord waar o.a. mensen uit de grote steden konden genieten van de natuur en de frisse lucht. En wat doe je als je op vakantie bent, je stuurt een kaart naar vrienden en familie.
Meer over de geschiedenis van Leersum in foto’s en ansichten: Leersuminbeeld


Hans van Brenk, uit Leersum, is naast zijn beroep als aannemer tevens handelaar in oude boeken, kaarten en ansichten. Op de boekenbeurzen die hij bezoekt gaat hij ook op zoek naar foto’s en kaarten van Leersum. Dat heeft geresulteerd in een prachtige collectie. Bij de foto’s die afkomstig zijn uit deze collectie is hij als bron vermeld.


Een deel van de bovenstaande collectie is opgenomen in het fotoboek ‘Leersum in vroeger tijden‘ . Uitgeverij Deboektant i.s.m. de Leersumse Boekhandel 1993.
ISBN 90-71802-94-9
(bron 40)


H.J. Reusink heeft ook uit bovenstaande collectie en uit zijn eigen verzameling een platenboek samengesteld ‘Leersum in oude ansichten
Europese bibliotheek Zaltbommel
ISBN 90-28823-94-8
(bron 41)

 


Ook op het World Wide Web (Internet) kunnen foto’s worden gevonden van Leersum. Gebleken is dat niet alle onderschriften betrouwbaar zijn.
(bron 42)