Roekenes

Het Roekenes is de verbindingsweg tussen de Kerkweg en de Boerenbuurt.

Locatie
Anders dan de aanliggende historische boerderijen doen vermoeden is deze weg pas laat aangelegd. E.J. Demoed beschrijft dat anno 1974 in zijn boek ‘In een lieflijk landschap’ .
Als wij de in 1929 verbeterde Kerkweg (voorheen Kerksteeg) inwandelen, zien wij aan de linkerkant een sinds kort aangelegde (Roekenes) weg 2).

roekenesverstralenOp de kaart links van Verstralen 60) uit 1633, zijn 2 boerderijen (A) ingetekend, ook is te zien dat er voorlangs nog geen weg loopt, misschien lag er een zandpad in die tijd. Verder zien we de voorloper van de Kerkweg (B) en de Boerenbuurt (C).
De naam ‘Roekenes’ is vernoemd naar de boerderij met die naam. De naam is mogelijk een combinatie van de woorden ‘Roek’ een kraaiachtige vogelsoort en ‘nes’ in de betekenis van ‘plek’ 1).
roek
Op de Bonnekaarten van 1875 zien we dat de helft van het Roekenes (A), vanaf de Boerenbuurt (B), een zandweg is en dat de andere helft (C) een pad is naar de Kerkweg (D). Vanaf het punt waar (A) overgaat in (C), liep er een pad naar de Rijksstraatweg 52).

Bonnekaart1875Roekenes