De auteur

Arjan Griffioen, geboren in Alphen aan de Rijn op 12 maart 1953 als één van de drie zonen van Jan Griffioen en Antje Sipkema. Als snel na mijn geboorte verhuisden we naar  Amersfoort en daar heb ik mijn jeugd doorgebracht.
fotodk2000zwNa een opleiding aan de Grafische school in Utrecht, heb ik een half jaar gewerkt bij de Amersfoortse Courant. Daarna kon ik terecht als tekenaar bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer (RIN). Dit instituut was gehuisvest in kasteel Broekhuizen te Leersum. Hier lag de basis voor mijn interesse in kaarten en geschiedenis.
Op dit kasteel heb ik 13 jaar met veel plezier gewerkt, de liefde voor de natuur werd me met de paplepel ingegoten! Door fusies en computerontwikkelingen ben ik via Arnhem in Wageningen terecht gekomen. Ineens was ik één van de vele medewerkers van het grote ‘Wageningen Universiteit en Onderzoek’. Daar kon ik uitgroeien tot onderzoeksmedewerker met als specialisatie Geografische Informatie Systemen (GIS).

Weer even terug in de tijd. Voor het werk bij het RIN ben ik al snel verhuisd naar Amerongen. Het huis wat ik daar kocht, met elementen uit 1830, bleek een bouwval. Tijdens de 4 jaar durende restauratie leerde ik mijn huidige vriendin kennen. Samen hebben we 2 grote jongens. Inmiddels woon ik alweer zo’n 40 jaar in Leersum. Naast het werk aan deze website, restaureer ik klassieke motoren, trek ik de natuur in om vogels te spotten en ben ik actief bij de werkgroep Landschapsonderhoud van Dorp & Natuur.

In 2000 ben ik begonnen met het invoeren van de eerste kadasterkaart ‘de Minuutplans‘ en de bijbehorende Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels (OAT’s) in de computer.
En wat dan? Met het GIS is het dan mogelijk om vergelijkingen te maken met recentere (Topografische) kaarten. Maar ook, welke huizen uit die tijd zouden er nog zijn en in welke staat verkeren ze. Op de fiets gestapt, camera en notitieboekje mee. Inmiddels was ik lid geworden van de Historische Vereniging en had ik de nodige boeken aangeschaft.
Eind 2015 ben ik met vervroegd pensioen gegaan. Tegen die tijd waren alle boeken over Leersum en de tijdschriften van de Historische Vereniging doorgenomen en de voor mij belangrijke teksten waren overgenomen.  In feite lag alles klaar om met een website te beginnen!