Hoogstraat

Waar de Darthuizerweg uitkomt op de Rijksstraatweg, begint de Hoogstraat. Vanaf de Rijksstraatweg gaat de weg de Heuvelrug op en na 190 meter werd het in 1824 een zandpad (schapenpad) naar de heideterreinen.

WegHoogstraat
In 1824 was dit eerste gedeelte bezit van Wouter Hendrik van Nellesteyn, de bewoner van kasteel Broekhuizen. Het vervolg was eigendom van de gemeente 50). Tot 1890 staat het op de Bonnekaarten 52) als onverharde weg aangegeven, daarna was het zeker tot 1950 een half verharde weg.

F059_HoogstraatRijksstraatweg1
De kruising Rijksstraatweg – Hoogstraat collectie Hans van Brenk

Monumenten-Inventarisatie Provincie Utrecht schrijft het volgende:
De Hoogstraat is genoemd naar het landhuis De Hoogstraat, dat aanvankelijk aan de Rijksstraatweg lag, in de nabijheid van de kruising van de Darthuizerweg (toen Wijkerweg geheten) met de Rijksstraatweg (toen Bovenweg geheten). In het tweede kwart van de 19e eeuw werd het grondbezit van dit landgoed aanzienlijk uitgebreid met percelen grond aan de noord-zijde van de Rijksstraatweg. Hier werd in 1914-1915 een nieuw landhuis met poortgebouw gebouwd. Deze nieuwbouw kreeg dezelfde naam als het oude ten zuiden van de weg gelegen huis, dat ruim dertig jaar eerder was gesloopt. De weg, Hoogstraat genoemd, loopt in het verlengde van de Darthuizerweg als een oprijlaan naar het landhuis en in noordelijke richting de Darthuizerberg op naar Maarsbergen 1).